Har Facebook manipulert kommune- og fylkestingvalget også?

Facebook

Cambridge analytica

Trodde du at lokalvalget i Norge var trygt for manipulasjon ved hjelp av Facebook og sosiale medier? Da må du tro om igjen. Slik har du antagelig blitt systematisk påvirket av falsk informasjon, spredt med Facebooks velsignese.

En kan mene mye om NRKs eksperiment hvor de forsøkte å manipulere skolevalget på en videregående skole i Lillestrøm, men det var nok en øyeåpner for mange at dette kan skje i Norge. For i morgen er det kommune- og fylkestingvalg. Selv har jeg stemt for lenge siden, men de fleste venter med å stemme til selve dagen. Har de som stemmer kun latt seg påvirke av politikernes argumenter? Eller har manipulasjonen fra Facebook og Twitter også påvirket lokalvalget vårt, slik de har manipulert flere andre valg i verden?

87 millioner brukere påvirket

Svaret på spørsmålet er høyst sannsynlig at «ja, de har de.» Spesielt Facebook har gang etter gang blitt avslørt i at de har latt aktører, med vitende vilje, få lov til å spre falske nyheter, for så å ta seg grovt betalt fra disse aktørene. Facebook og sosiale medier har langt på vei rett og slett blitt en trussel mot demokratiet.

Har du lagt merke til at de sakene du får i din nyhetsstrøm på Facebook stort sett bare bekrefter de oppfatninger og meninger du allerede har? Dette er ikke tilfeldig. Facebook blir betalt for å gjøre dette, og på denne måten er de med på å påvirke alt fra lokalvalg til valg av verdens mektigste menn.

Journalisten Carole Cadwalladr fra The Observer, og en tidligere ansatt i Cambrigde Analytica, Christopher Wylie, avslørte i 2018 at Facebook hadde solgt data om 87 millioner av sine brukere til Wylies tidligere arbeidsgiver. Dette blir i dag omtalt som Cambridge Analytica-skandalen. Men selv om CA ble nedlagt etter dette, foregår slik manipulasjon fortsatt med en haug andre aktører som sitter med dataene dine.

Så hva brukte Cambridge Analytica disse dataene til? De analyserte dem for å finne ut disse brukernes politiske ståsted. Deretter begynte de å bombardere disse brukerne med lenker til falske nyheter (i beste fall svært skjevt framstilte nyheter). Disse sakene var vinklet slik at de bekreftet de oppfatninger, fordommer og det politiske ståstedet disse Facebook-brukerne allerede hadde. På denne måten påvirket de utfallet av Brexit og valget av Trump.

Facebook lot som om at de var like overrasket over dette som alle andre, men de måtte til slutt innrømme at de hadde gjort dette selv om de visste hva CA skulle bruke dataene til. Og de har også blitt tatt i å gjøre dette om igjen og om igjen.

Russland bryr seg om deg

EU gikk i vår ut og advarte mot at andre nasjoner, spesielt Russland og Kina, hadde ansatt tusenvis av personer hvis eneste jobb er å lage falske profiler og spre falske nyheter. Dette ville de gjøre for å påvirke EU-valg, nasjonale valg og lokale valg i Vesten. Sjansen er derfor svært høy for at dette har de også gjort i Norge.

«Hvorfor skulle disse landene bry seg om mitt lille drittsted,» spør du deg kanskje. Fordi det som skjer på små steder kan også ha påvirkning på nasjonal og internasjonalt plan. Ta saken om Andøya flystasjon, for eksempel. Russerne har stor interesse av denne saken. I tillegg er det viktig at de partiene som Russland og Kina anser som minst problematiske får størst mulig innflytelse rundt i Norge. I en rekke land rundt i verden går valgkommisjoner gjennom valg og valgkamper for å sjekke påvirkningen. Og som Cadwalladr påpeker i foredraget sitt, det er mye som tyder på at mange valg har blitt påvirket.

Cadwalladr holdt i vår en fantastisk presentasjon (se nederst i denne postingen) hvor hun dokumenterte at Brexit og Trumps seier etter overveiende sannsynlighet skjedde på grunn av det Cambridge Analytica gjorde. Ta Brexit-valget:

  • 62% av innbyggerne i Wales stemte for å forlate EU
  • Dette trass i at EU har en rekke bygg, jernbaner, veier og annet som er betalt for med EU-midler
  • Wales mener likevel at EU ikke gjør noe for dem
  • Innbyggerne i Wales mener også at det kommer for mange innvandrere
  • Dette trass i at Wales tar i mot minst immigranter av alle land i Storbritannia

Når folk ble spurt om hvor de fikk disse feilaktige oppfatningene fra, så var svaret: «Jeg leste det på Facebook.» Det samme svaret tror jeg at mange i Norge vil gi om saker som har fått dem til å bestemme seg for hva de skal stemme mandag 9. september. I tillegg er det avslørt at en rekke andre saker, som var fabrikkert løgn, ble spredt like før valgdagen. Ikke minst påstanden om at Tyrkia ville komme med i EU, og at det da ville komme millioner av immigranter til Storbritannia. Sannheten er at Tyrkia har ikke vært lenger unna medlemskap på flere tiår, og blir neppe medlem så lenge Erdogan sitter ved makten.

Dagbladet og MDG

Og det er ikke bare sannheter som spres på nett i Norge heller. Dagbladet lagde sist uke en sak om at MDG raserte gamle ærverdige trær i Oav Vs gate i Oslo. Saken ble supplert med sjokkerte uttalelser fra oslo-borgere. Dette ble spredt av MDG-motstandere på Facebook, en masse.  Flere av de som spredte saken hadde også lagt på overskrifter, ingresser og uttalelser som det ikke var dekning for i saken.

Og selv om det er sant at trærne ble felt, så er det virkelig bildet svært annerledes.

Jeg siterer fra Dagfinn Nordbøs kommentar i VG, søndag 8. september:

«Ombyggingen er planlagt helt siden 2007, og vedtatt av forrige byråd, som inkluderte Venstre. Ser du på plantegninger vil du oppdage at store deler av gaten skal bli gågate, den eksos-stinkende taxiholdeplassen skal flyttes og gjøres mindre, fotgjengerne skal få bedre plass, kinoene, restaurantene og Chat Noir får større uterom, og i tillegg kommer sykkelparkering, forbedret bussholdeplass og en rekke med nye trær på den ene siden, som vil bedre sikten ned mot sjøen. Venstre ville beholde alle trærne, men de ville ifølge byråden ikke tålt ombyggingen fordi de var i dårlig forfatning.»

Tror du det er inntrykket folk som leste saken som ble spredt og forvridd via Facebook sitter igjen med? Nå var det riktignok Dagbladet som i utgangspunktet lagde en sak som de vinklet svært tendensiøst. Men dette er akkurat den type saker som de som betaler og sprer misinformasjon på Facebook tar tak i.

Slik kunne jeg fortsatt. Det er bare et eksempel på eksempel på at usannheter, halvsannheter og av og til propaganda i løgnform blir spredt på denne måten. Problemet er at når det er ute av nyhetsstrømmen din, så ser man det aldri igjen. Så det er vanskelig å ta Facebook på det.

Facebook lyver og lyver

Men Facebook sitter på dette, og mye mer. Problemet er at de nekter å gi oss denne informasjonen. Hvorfor? Facebook-sjef, Mark Zuckerberg har til og med blitt beordret til å komme foran parlamentet i Storbritannia for å forklare hvilke data de selger, hvem de selger det til og hvorfor. Han nekter å komme. I tillegg sier Facebook hele tiden at «nå har vi fortalt dere alt.» Knapt en måned senere skjer det noe som viser at også det var blank løgn.

Det er trist at det har blitt sånn. Internett og sosiale medier skulle bringe oss mer sammen. I stedet har det bare ført til at vi er enda mer polarisert og splittet enn noen gang før. Mens demokratiet sakte forvitres.

Jeg håper du har tatt ditt standpunkt på basis av partiprogram, en gjennomgang hva de som stilte til valg har lovet og øyet om, hvilken jobb de har gjort de fire siste årene og fra debatter, og ikke på bakgrunn av det du har lest på Facebook og sosiale medier.

Godt valg.

Her er videoen hvor Cadwalladr forteller om valgsvindelen i Storbritannia. Den er vel vedt å bruke 15 minutter på:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Gå til toppen