Mine beste LA-tips

Personlig

Hollywood-skiltet

Etter bare én tur til Los Angeles er jeg selvsagt ikke ekspert, men jeg har nok erfaring til å kunne gi andre førstereisende noen reisetips om et område du kanskje bare har sett på TV.

(Klikk på bildene for å se dem i større utgave)

Det er nå en uke siden avkommet og jeg kom tilbake fra Los Angeles. Dette var min første tur til LA, på tross av mange USA-reiser de siste tjue årene. Det nærmeste jeg har vært før er San-Francisco, men det er noe helt annet. LA ligner egentlig ikke noe av det jeg har vært med på først.

Alisha Boe, Håkon Atle Jakobsen og Ashante
Tremenninger etter sushi på Sugarfish i downtown Hollywood

Før jeg gir tipsene må jeg takke mitt kjære søskenbarn for å ha losjert oss en hel uke. Hun og jeg ble begge født i 1972 på EC Dahls stiftelse i Trondheim, og siden vi er jevngamle har vi hatt en del kontakt og har mange barndomsminner sammen. Etter hvert som voksenlivet kom, og hun flyttet til USA, ble det langt mindre kontakt, men de siste årene har vi tatt den opp igjen. Og det har vært utrolig hyggelig.

Siden hun måtte jobbe styrte vi gjester på for oss selv, og det var selvsagt helt greit. Da kunne vi utforske LA-området akkurat slik vi ville. Men det ble noen felles middager og gode samtaler. Jeg har alltid vært opptatt av å holde kontakt med familie, så det hører også ferier til. Vi var også ute og spiste med datteren hennes, Alisha Boe, som er skuespillerinne i Hollywood.

Siden vi bodde i North Hollywood hadde vi kort vei til det meste. Og med kort vei mener jeg fra 15 minutters kjøring, til inntil 1,5 time. Dvs, det er det Google Maps oppgir. I virkeligheten kan du legge på mer. Til tider mye mer. Og det er her vi kommer fram til første punkt i min tipsliste.

Lei bil

Kollektivtilbudet i LA finnes, men det er særdeles dårlig utbygd. Distanser som tar en halv time med bil, kan fort ta to og en halv time med buss og bane. Det er derfor alle kjører i LA. Her er ville det passet med en «du vil ikke tro»-overskrift. For du vil ikke tro hvor mye biltrafikk det er i LA.

Hvis du er redd for at det skal være dyrt å leie bil, så kan jeg fortelle at en uke med bil med klimaanlegg, fri kjørelengde og GPS kostet meg 3000 kroner. Da kunne jeg droppet GPS-en, for vi brukte bare Google Maps på telefonen. Jeg måtte også bare fylle bensin to ganger i løpet av uken.

Når du skal fylle bensin vil du oppdage at terminalen på pumpen ikke godtar kortet ditt. Da går du bare inn på stasjonen og forhåndsbetaler bensinen med kredittkortet ditt. Du oppgir da et beløp du vil fylle for, og hvilken pumpe du skal bruke. Så går du ut og fyller. Pumpen vil stoppe når du har nådd beløpet. Dersom du ikke bruker hele beløpet, vil det du ikke bruker bli ført tilbake på kortet ditt.

Alt er dyrt

138 cm stor pizza
Jepp, du kan bestille en pizza som er nesten 140 cm i diameter. Skulle visstnok holde til 45 personer.

Billig leiebil til tross, ikke tro at en USA-tur, spesielt ikke til LA, er billig. Det var et par ganger i løpet av turen jeg mumlet og brumlet over hvor dyrt enkelte ting kunne være, men etter hvert lot jeg bare være, og tenkte at man bare lever én gang. Dersom du ikke har lyst å bruke mye penger, så er ikke en LA-tur noe for deg.

Parkering er dyrt, mat er dyrt (spesielt restauranter), fornøyelsesparker er dyre og det å shoppe er dyrt. Når det gjelder det siste punktet kan du være heldig å komme over gode tilbud, samt at det er en del outlets i down town LA. Her kjøpte jeg joggesko til nesten halv pris, sammenlignet med det jeg fant dem til senere på Nike-butikken på Glendale Galleria.

Gå på museum

Uendelighetsspeilet hos The Broad
Uendelighetsspeilet hos The Broad

Det som derimot ikke er dyrt, er museer. Ofte er museer gratis, for de er ofte drevet av veldedige stiftelser. Disse blir ofte sponset av milliardærer og de ønsker at folk skal lære og utvide horisonten sin.

Selv rakk vi Griffith Observatory, the Getty og the Broad. Førstnevnte er et observatorium med et teleskop og stjerneshow på klare kvelder. Dessverre fikk jeg ikke deltatt på dette på kvelden. The Broad er det artigste museet. Selv om man ikke er kunstinteressert, så er det mye artig moderne kunst å se. Ikke minst Michael Jackson-statuen med Bubbles, og det uendelige speilrommet.

Forhåndsbestill alt i fornøyelsesparkene

Vi bestemte oss kvelden før vi dro til Disneyland at vi skulle dit. Det førte til at vi ikke fikk kjørt en del rides, spesielt i Galaxy’s Edge, som er Star Wars-landet. Bestem deg derfor før du reiser om hvilke parker dere skal i. Forhåndsbestill da alt du ønsker å delta på i den parken.

Og: Kjøp billetter som gjør at du kan gå i prioritert kø. Vi ventet opptil 90 minutter på Space Mountain i Disneyland, og fikk i ettertid høre at vi var heldige, da dette var utenom sesong. Og ja: Det er dyrt. Fryktelig dyrt. 3500 kroner for oss to, selv uten prioritert billett.

Gjør én ting pr dag

Det var enkelte dager vi klarte å presse inn flere ting, men stort sett rekker man én ting pr dag i LA. Det tar som sagt tid å komme seg fra A til B, og ofte er det køer og ventetid. Det være seg i trafikken, parker, museer og osv.

Ta dere tid, hvil mye, og ha alltid med ekstra drikke. LA er varmt, selv i januar.

Nyt naturen

Ja, det er mye fin natur i LA. Man vil kanskje ikke tro det, men det er relativt kort vei til både strand, fjell og skog. Jeg anbefaler varmt å kjøre til parkeringsplassen ved foten av fjellet som Griffith Observatory ligger og gå opp til observatoriet. Derfra kan du gå videre innover i fjellet, og du kan gå helt opp til Hollywood-skiltet. Stiene er merket og godt vedlikeholdt. Men du kommer ikke til å gå alene. Det er mange som bruker disse stiene, spesielt i helgene.

Nyt maten

Milk shake
Stopp gjerne innom litt spesielle steder, selv om de er små og kun har uteservering, for å få skikkelige delikatesser

Selv om det er dyrt på restaurant, så er du på ferie for å kose deg. Så gå og spis. Mine anbefalinger:

  • Sugarfish (sushi som gjør at du ikke vil spise sushi på Bunnpris mer)
  • In-n-out-burger – dette er en kjede, som jeg ikke har testet, men alle jeg stoler på sier at det burde jeg gjort. Her kan du blant annet kjøpe en syntetisk burger. Feik kjøtt, altså.
  • Shake Shack – fantastisk burger og god milkshake
  • Farmers Market på The Grove – her kan du kjøpe masse god mat fra ulike land, til en ikke så dyr penge

Andre tips

  • Bare hiv deg uti det med trafikken og motorveien med sju kjørefelt i én og samme retning. Folk er flinke til å ta hensyn. Bare gi tegn i god tid hvor du skal, og ta det rolig. Ikke få panikk om du tar feil avkjørsel, GPS-en vil lede deg tilbake dit du skal
  • Du er på ferie, slapp av, og bruk gjerne en dag på et kjøpesenter som Glendale Galleria. Du må ikke fylle hver eneste dag med action. For øvrig har Glendale Galleria et spill hvor du tar på deg drakt og VR-briller og blir med inn en virtuell verden hvor du får prøve deg som Avenger, ved siden av Spider-Man, Iron-Man, Hulk, Thor og de andre superheltene. Det var konge!
  • Santa Monica er en fin tur, med handlegate, strand, tivoli og hav (men Stillehavet er kaldt, altså!)
  • Du vil oppleve mange som snakker med seg selv. Dette fordi i USA får man ikke hjelp om man sliter psykisk og ikke får det dekket av helseforsikringen. Vi hadde en bak oss på kino som snakket både til lerretet og med seg selv. Jeg syntes mer synd i ham enn jeg ble irritert. Han var tydeligvis bare ute og koste seg på kino.
  • Ja, det er skitkult å være på plasser du bare har sett på TV og film før!
  • Les de andre postingene mine fra LA-turen her

Nå har det gått en uke, og jeg tror jetlag-en er over. Det var ikke før jeg skrev dette, samt gjorde opp regnskapet, at jeg innså hvor mye artig vi gjorde i LA. Og da har jeg ikke nevnt intervjuene jeg gjorde, men det kommer etter hvert. Dette var i hvert fall siste reiserapport. Håper du har likt dem.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Gå til toppen