Synth-pioneren Vangelis er død

Musikk
Bilde av Vangelis tatt fra siden. Han er på scenen, men ansiktet hans fyller hele skjermen. Han har grått skjegg, og halvlangt hår og ser konsentrert ut.

Bilde av Vangelis tatt fra siden. Han er på scenen, men ansiktet hans fyller hele skjermen. Han har grått skjegg, og halvlangt hår og ser konsentrert ut.

Min første musikalske helt, synth-pioneren Vangelis, er død. Mannen bak filmmusikken til Chariots of Fire og Bladerunner ble 79 år gammel.

Evanghelos Odyssey Papathanassiou, kjent under artistnavnet Vangelis, ble født i Athen i 1943. I USA er han mest kjent for at han vant en Oscar for filmmusikken til Chariots of Fire i 1981. Alle kjenner synthlyden og fanfaren som innleder tittelmusikken til filmen og deretter piano-temaet som har blitt brukt i alle OL siden. Under åpningsseremonien i 2012 i London ble den «framført» av Mr. Bean. Albumet og singelen gikk til topps i USA i 1981, og gikk til topps på de klassiske listene i England etter Mr. Beans opptreden.

Det ble i kveld kjent at Vangelis døde på sykehus i Frankrike, i en alder av 79 år. Representanter fra hans kontor sier han døde under behandling mot Covid.

Vangelis var helt selvlært og motsatte seg musikktimer. Han vokste opp i Athen og i 1963 dannet han sitt første band, kalt Forminx. De spilte popmusikk og Beatles-covers. Vangelis spilte orgel i gruppen.

I 1966 brøt de opp og Vangelis skrev, produserte og spilte på andre musikeres plater, i tillegg til å lage musikk til greske filmer. Etter hvert dannet han bandet Aphrodite’s Child med Demis Roussos (som senere ville finne enorm suksess som smørsanger på 70-tallet), Loukas Sideras og Silver Koulouris. De dro til Paris i 1968, med mål om komme seg til London, men på grunn av studentopprørene ble de i Paris. De fikk etter hvert kontrakt og ga ut en serie med hit-singler, hvor den største var Rain and Tears.

Vangelis fant derimot popmusikk kjedelig og uærlig, og etter at bandet ga ut det svært kontroversielle albumet 666, som Enigma samplet halve debutalbumet sitt fra, i 1972 hadde bandet vært oppløst i et år allerede. Albumet regnes i dag som en prog-klassiker og figurerer ofte på listene over tidenes beste prog-album.

Les resten av minneordet, og se musikkvideoer med Vangelis, på Musikknyheter!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Gå til toppen